vuokrasopimus

Vuokrasopimus – laadi se huolella ja vältä ikävät yllätykset

Editoitu linkkejä 21.7.2023

Vuokranantajana haluat varmasti suojata asuntosi eli sijoituksesi, mutta haluat sen myös tuottavan. Vaikka sinulla olisi suuri kiusaus ottaa ensimmäinen hyvältä vaikuttava ehdokas vuokralaiseksi, kannattaa vuokralaisen valintaan, ja ennen kaikkea vuokrasopimuksen laatimiseen, käyttää aikaa. Hyvä vuokrasopimus turvaa selustasi mahdollisissa ristiriitatilanteissa.

Vuokralaisen valinta on kuin liiketoimintapäätös

Hyvien vuokralaisten löytäminen saattaa tuottaa paljon työtä, varsinkin jos sinulla ei vuokranantajana ole vielä asiasta juurikaan kokemusta. Vuokralaisen valinta on verrattavissa liiketoimintapäätökseen, joten valinta kannattaa tehdä riittävän informaation kera. Suurin huolenaihe vuokranantajalla on yleensä se, kuinka vuokralainen asuntoa kohtelee sekä mahdolliset maksuongelmat.

Vuokra-asuntoilmoitus, jossa on hyvä kuvaus, selkeitä kuvia ja videoita, saa yleensä aikaan kiinnostusta potentiaalisten vuokralaisten keskuudessa. Tehokas tapa vähentää epämääräisten kyselyiden määrää, on ilmoittaa odotuksesi ilmoituksessa jo etukäteen.

  • mille ajalle etsit vuokralaista?
  • mahdolliset säännöt tupakoinnin ja lemmikin suhteen
  • mitkä kaikki asiat kuukausivuokraan kuuluvat

Ensimmäinen kontakti on osa valintaprosessia

Ensimmäinen kontaktisi hakijaan tapahtuu yleensä sähköpostitse tai puhelimitse, ja se on sopiva tilaisuus kerätä hänestä sekä mahdollisista muista vuokralaisista perustietoja, kuten:

  • vuokralle tulevien nimet ja yhteystiedot
  • syy muuttoon
  • mille ajalle asuntoa etsitään
  • lemmikkieläinten lukumäärä, mikäli sellaisia ​​on

Perustietojen kyseleminen aikaisessa vaiheessa, auttaa sinua erottamaan kyselijöiden joukosta sopivimmat hakijat. Tämä on myös tilaisuus heille esittää kysymyksiä asunnostasi, jotta selviää vastaako vuokra-asuntosi heidän toiveitaan.

Kun olet näiden tietojen perusteella rajannut henkilöt, joilta haluat tarkempia tietoja, on olemassa useita tapoja, joiden avulla voit minimoida mahdolliset riskit tulevaisuudessa. Seuraavaksi käymme läpi asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon tehdessäsi lopullista päätöstä vuokralaisestasi.

Näin selvität vuokralaisen luotettavuuden

Tunnollinen vuokralaisen taustojen tutkiminen kannattaa, jotta vältyt mahdollisislta toistuvilta laiminlyönneiltä vuokrasuhteessa. Nopea nimihaku Googlessa tai sosiaalisesta mediasta löytyvät tiedot eivät todennäköisesti anna sinulle sellaisia tietoja, joiden perusteella voit suoraan tehdä päätöksen vuokralaisen luotettavuudesta.

Tarkasta potentiaaliselta vuokralaiselta

  • henkilöllisyys
  • luottotiedot
  • säännölliset tulot / kopio työsopimuksesta
  • mahdolliset suositukset entisiltä vuokranantajilta

Vuokranantajan suurin huoli on yleensä vuokran maksamatta jättäminen. Vaikka luottotietojen tarkistus on loistava mittari mahdollisen vuokralaisen taloudellisesta historiasta, on tärkeää varmistaa myös tulevaisuuden näkymät eli työllisyys ja tulot.

Mikäli vuokralaisten valinta tuntuu työläältä, voit myös kääntyä tarvittaessa vuokravälittäjän puoleen, joka hoitaa puolestasi koko prosessin. Tarkista tarkemmat vinkit vuokralaisen valintaan aikaisemmasta artikkelistamme.

Varmista tulevat vuokrasaatavat vuokrasopimuksella

Vaikka vuokralaisen valintaan on käytetty aikaa, on mahdollista, että vuokralaisen elämässä tapahtuu muutoksia, joiden johdosta vuokrat jäävät maksamatta. Hyvin tehty vuokrasopimus turvaa tällöin oikeutesi vuokranantajana.

Mitä vuokrasopimuksen tulisi sisältää?

Jotta varmistat vuokrasaatavasi ongelmallisessakin tilanteessa, kirjallisen vuokrasopimuksen tulisi sisältää ainakin seuraavat asiat:

  • vuokralaisten tarkat tiedot: (hetu, kokonimi, osoite, puhelinnumero, s-posti)
  • käytössä olevat tilat (autopaikka, varasto tmv.)
  • sähkön ja veden laskutuksen peruste (kiinteä vai käytön mukaan)
  • mikäli vuokralaisella on takaaja, mainitse sopimuksessa *takaajan vastuut
  • takaajan tarkat yhteystiedot (hetu, kokonimi, osoite, puhelinnumero, s-posti)
  • takaajan allekirjoitus
  • vuokravakuus (1-3 kk on normaali käytäntö)
  • onko sopimus ensin määräaikainen vai heti toistaiseksi voimassa oleva
  • avainten luovutus (vasta vakuuden maksun jälkeen)

*Takaaja vastaa velastaan eli mahdollisista vuokrarästeistä antamallaan henkilötakauksella kuin omastaan.

Täältä voit ladata ilmaisen vuokrasopimuspohjan käyttöösi. Voit lukea lisää vuokrasopimuksen tärkeydestä artikkelistamme ”Vuokrasopimuslomake – hyvä sopimus on molempien osapuolien etu”.

Mainitse sopimuksessa vuokralaisen muut vastuut ja velvoitteet

Jotta yleiset käytännöt ovat tulevalle vuokralaiselle mahdollisimman selkeät, on vuokralaisen vastuista ja velvoitteista hyvä mainita jo vuokrasopimuksessa. Tällaisia asioita ovat muun muassa:

  • ulkoalueiden hoito ja yhtiön talkoovelvoitteet
  • taloyhtiön säännöt vuokralaiselle
  • yhteiset tilat: saunat, pesutuvat ja niiden käyttö
  • kotivakuutus (kannattaa vaatia vuokralaiselta)
  • avoin kommunikaatio vuokralaisen ja vuokranantajan välillä

Vuokrasopimus – yleisiä vinkkejä

Vuokrasopimuksen lisäksi vuokranantajan on hyvä miettiä tietyt maksukäytännöt ja prosessit jo etukäteen. Alla muutamia vinkkejä, joilla varmistat vuokrasaatavien sujuvan kotiutumisen, vaikka vuokralaiselle maksuvaikeuksia ilmaantuisikin.

Pariskunnan molemmat osapuolet vuokrasopimukseen

Mikäli vuokraat asuntosi pariskunnalle, on vuokrasopimus hyvä tehdä molempien vuokralaisten nimiin. Tällöin molemmat vuokralaiset vastaavat vuokrasta yhteisvastuullisesti. Vuokrasopimuksen ollessa vain toisen nimellä, voidaan vuokra periä vain sopimuksen tehneeltä henkilöltä. Sen sijaan, vuokrasopimuksen ollessa molempien vuokralaisten nimissä, voidaan vuokra vaatia molemmilta vuokralaisilta kokonaisuudessaan.

Vuokravakuudessakin on vaihtoehtoja

Kun määrität vuokrasopimukseen kirjattua vuokravakuutta, keskustele suoraan tulevan vuokralaisesi kanssa parhaasta vaihtoehdosta. Vakuuden vaihtoehtoja ovat muun muassa talletus, vakuustili, henkilötakaus tai panttaussitoumus.

Huomioi kuitenkin, että vuokralaisen itsensä antama henkilötakaus ei ole paras mahdollinen vaihtoehto, sillä mikäli hän ei pysty vuokralaisena vuokraa maksamaan, ei hän onnistu siinä takaajanakaan.

Mieti maksuprosessi etukäteen

Seuraa vuokrasaatavien kotiutumista säännöllisesti. Tällöin voit puuttua saapumatta olevaan kuukausivuokraan nopeammin, eikä vuokrasaatavien määrä pääse kasvamaan. Mieti jo etukäteen, kuinka hoidat tilanteen eteenpäin, mikäli vuokralainen ei maksa vuokraa.

Sovi säännöllisestä yhteydenpidosta

Voit sopia vuokralaisen kanssa jo vuokrasopimusta tehdessäsi säännöllisistä vierailuista ja yhteydenpidosta. Sovittuina ajankohtina voidaan esimerkiksi kartoittaa, onko asunnossa ilmaantunut puutteita tai korjattavaa.

Yhteistyökumppani mahdollista perintää varten

Perintätoimet eivät ole ensimmäisenä mielessä, kun olet valinnut itsellesi luotettavan vuokralaisen. Joskus tilanteet kuitenkin muuttuvat, ja silloin on hyvä reagoida nopeasti. Valitse kumppani jo etukäteen, ja tee toimeksianto nopeasti, kun vuokralainen ei ole pyynnöistäsi huolimatta reagoinut vuokran maksamiseen.

Vuokralainen kannattaa kontaktoida heti muutama päivä eräpäivän jälkeen, ja tiedustella ystävällisesti tilannetta. Maksuhuomautuksen voit tehdä kirjallisesti 14 päivän kuluttua. Jos vuokraa ei yhteydenotoista huolimatta makseta, huomautuksen voi vaihtoehtoisesti ulkoistaa perintätoimistolle. Mikäli jo maksuhuomautusten teko on ulkoistettu perintätoimistolle, jatketaan perintään automaattisesti.

Vuokran perintä

Perinnän saa helposti käyntiin toimittamalla perintätoimistolle kaikki tarvittavat dokumentit, esimerkiksi Perintä247:n verkkopalvelun kautta. Yleisimpiä tekijöitä, jolloin maksamaton vuokra aiheuttaa hankaluuksia ovat:

  • huolimattomasti laadittu vuokrasopimus
  • vakuutta ei ole vaadittu, tai sitä ei ole maksettu ennen avainten luovutusta
  • luottotietoja ei ole tarkistettu eikä suosituksia tai taustoja kysytty

Perintätoimisto omaa kuitenkin kaikki tarvittavat työkalut ja toimintatavat velallisen tavoittamiseen. Jättämällä vuokratoimeksiannon, saat ammattilaiset huolehtimaan vuokrasaataviesi maksusta.

Perintätoimisto valvoo, että perintä etenee lain mukaisesti, ja monesti ulkoisen perintäkumppanin yhteydenotto johtaa vuokran maksuun tai maksujärjestelyn tekemiseen. Lue vaiheista tarkemmin blogistamme.

Prosessi saattaa jonkin verran pitkittyä, mikäli velallista ei erinäisistä syistä johtuen tavoiteta tai velallisen luottotiedot ja maksukyky ovat huonot. Mikäli kirjallista vuokrasopimusta ei ole lainkaan tai vuokrasopimus on vajavainen, on aina hankalampaa todistaa vuokralaisen maksuvelvollisuudet ja vastuut.

Rakenna luottamuksellinen suhde vuokralaiseen

Löytäessäsi sopivan vuokralaisen, pyri avoimeen viestintään ja luottamuksen rakentamiseen välillenne. Se auttaa sinua varmistamaan mahdollisimman pitkän ja molemminpuolisesti onnistuneen vuokrasuhteen.

Aivan kuten odotat vuokralaisen maksavan vuokransa ajallaan, ja pitävän asunnon hyvässä kunnossa, vuokralainen odottaa sinun pysyvän ajan tasalla mahdollisista huolto- ja korjaustöistä.

Vuokrasopimus, jossa on määritelty kaikki vuokrasuhteeseen kuuluvat asiat, ja vuokralaisen sekä vuokranantajan vastuut, auttaa tehokkaimmin estämään sekaannuksia ja väärinkäytöksiä tulevaisuudessa.

Artikkelin on julkaissut Oy Aurum Contactor Ltd:n tarjoama Perintä247 -palvelu, joka tarjoaa tukea ja asiantuntijuutta saatavien kotiuttamisessa mm. maksuhuomautusten sekä perintätoimeksiantojen keinoin. Palvelemme sinua 24/7. Kuulumme kotimaisen Moment Ventures -konsernin Yritys247-perheeseen, joka tarjoaa yrittäjien arkea helpottavia palveluita.

Jaa artikkeli sosiaaliseen mediaan