Laskun perintä yksityishenkilöltä

Laskun perintä yksityishenkilöltä – näin perintätoimet etenevät

Laskun perintä yksityishenkilöltä seuraa tiettyjä lain mukaisia prosesseja ja aikatauluja. Tämän blogikirjoituksen avulla selvität muun muassa, kuinka yksityishenkilön velan perintä etenee, montako muistutusta tulisi lähettää ennen kuin perintätoimet aloitetaan, sekä milloin on sopiva aika laittaa lasku perintään, ja kuka vastaa perinnän kuluista.

Velan perintä yksityishenkilöltä – milloin laskun saa laittaa perintään?

Milloin yksityishenkilön velan perintä tulisi aloittaa? Velan perintä yksityishenkilöltä voidaan 14 vuorokautta laskun erääntymisen jälkeen, mikäli lasku jää syystä tai toisesta maksamatta. On kuitenkin tärkeää tarkistaa laskuun liittyvät sopimusehdot ennen toimia.

Montako muistutusta ennen perintää?

Ennen varsinaisten perintätoimien aloittamista velalliselle tulee lähettää muistutus maksamattomia laskuja koskien. Asiakastyytyväisyyden kannalta asiakkaalle kannattaa myös soittaa ja kysyä maksunmyöhästymissyitä. Tämä antaa henkilölle mahdollisuuden reagoida ja selvittää maksutilannettaan, ennen varsinaisen perinnän aloittamista. Laskun perintä yksityishenkilöltä käynnistetään, kun muistutuksesta huolimatta suoritusta velan kuittaamiseksi ei ole kuitenkaan tehty.

Lue lisää: Lasku perintään – milloin kannattaa toimia?

Voiko yksityishenkilö periä velkaa?

Myös yksityishenkilö voi periä velkaa toiselta yksityishenkilöltä. Tämä voi tapahtua esimerkiksi lainan tai vuokran perinnän yhteydessä. On kuitenkin tärkeää huomioida, että velan perintätoimet on suoritettava näissäkin tapauksissa lain säännösten mukaisesti.

Laskun perintä yksityishenkilöltä – kuka maksaa perinnän kulut?

Perinnän kulut ovat yleensä velallisen vastuulla, eli ne veloitetaan velasta ennen kuin saatu summa maksetaan velkojalle. Tämä sisältää yleensä perintätoimiston palkkiot ja mahdolliset oikeudenkäyntikulut, jos velkaa ei saada perittyä vapaaehtoisesti.

Lue lisää: Mitä perintä maksaa? – käytännön esimerkkejä perintäkuluista

Kauanko perintätoimisto voi periä velkaa?

Perintätoimistolla on oikeus periä velkaa niin kauan kuin se vanhenee. Tämä tarkoittaa ajallisesti jopa 20 vuotta velan erääntymisestä tai 15 vuotta velkaa koskevasta oikeuden tuomiosta. Prosessi pysyy käynnissä, kun velasta muistutetaan velallista ajoittain, ja maksusuunnitelmasta pidetään kiinni.

Noudattamalla sovittuja menettelytapoja ja oikeudellisia vaatimuksia, voidaan varmistaa reilu ja lainmukainen perintäprosessi. On suositeltavaa kääntyä perintälain ja prosessit osaavan toimiston puoleen, jotta varmistat, että velan perintä hoidetaan asianmukaisesti.

Lue lisää: Näin ulosotto toimii ja neuvottelet hyvän maksusuunnitelman

Laskun perintä yksityishenkilöltä – velan perintäprosessi tiivistettynä

Laskun perintä yksityishenkilöltä etenee tiivistetysti alla olevien etappien mukaisesti.

  1. Maksumuistutus. Maksumuistutus lähetetään velalliselle 14 vuorokautta eräpäivän jälkeen. Tässä vaiheessa voidaan myös ottaa yhteyttä velalliseen puhelimitse tai sähköpostitse. Voit toki aiemmin kysyä laskun perään, mutta jotta perintäprosessi etenee oikein, on maksumuistutus lähetettävä oikeaan aikaan.
  1. Perintätoimeksianto. Toimeksiannon yhteydessä annetaan perintätoimistolle tarvittavat tiedot velallisesta sekä velasta, ja laskun perintä yksityishenkilöltä aloitetaan.
  1. Perintätoimiston toimet. Perintätoimisto aloittaa velan perimiseen liittyvät toimet, kuten yhteydenpidon velalliseen kirjeitse, puhelimitse tai sähköpostitse. Perintätoimisto voi myös käyttää erilaisia oikeudellisia keinoja velan perimiseksi, mikäli vapaaehtoisen perinnän keinoin ei saada haluttua tulosta.
  1. Maksuvaatimus. Jos velallinen ei ole maksanut laskuaan muistutuksen jälleen, perintätoimisto lähettää maksuvaatimuksen 14 vuorokautta maksumuistutuksen eräpäivästä. Jos ensimmäinen vaatimus ei tuota tulosta, lähetetään toinen maksuvaatimus 14 vuorokauden kuluttua 1. maksuvaatimuksesta.
  1. Maksusuunnitelma. Perintätoimisto neuvottelee velallisen kanssa mahdollisesta maksusuunnitelmasta tai muista ratkaisuista velan maksamiseksi. Neuvottelut voivat sisältää esimerkiksi maksuerien sopimista tai maksun lykkäämistä.
  1. Oikeudelliset toimet. Mikäli velkaa ei saada perittyä vapaaehtoisesti, perintätoimisto voi ryhtyä oikeudellisiin toimiin eli velkomustuomion hakemiseen oikeudelta. Oikeudelliset toimet voivat sisältää velallisen haastamisen oikeuteen ja oikeudenkäyntikulujen vaatimisen velalliselta.
  1. Velan maksaminen tai muut toimenpiteet. Yksityishenkilön velan perintä päättyy, kun velka maksetaan. Mikäli velkaa ei makseta, perintätoimisto voi jatkaa toimiaan velan perimiseksi, seurauksena on jo oikeudellinen perintä tai jälkiperintä.

Yllä olevat kuusi vaihetta kuvaavat yleistä prosessia, mutta on tärkeää huomata, että jokainen tilanne on erilainen, ja vaatii yksilöllistä käsittelyä.

Yksittäisen laskun perintä

Perintätoimeksiannon tekeminen yksittäisen laskun perinnästä on vaivatonta ja nopeaa. Kerromme alla, miten tämä prosessi etenee.

  • Tarkista velan perintäkelpoisuus. Yksittäisen laskun perintä on mahdollista, mikäli saatava on riidaton, ja velallinen ei ole reklamoinut saatavaa. Tämä varmistaa, että perintäprosessi sujuu kitkattomasti.
  • Tutustu perintätoimiston palveluihin ja hintoihin. Selvitä perintätoimiston tarjoamat palvelut sekä hinnasto, ja kysy tarpeen tullen lisätietoja.
  • Tee perintätoimeksianto. Useimmat perintätoimistot tarjoavat verkkolomakkeen, jonka avulla voit tehdä perintätoimeksiannon helposti. Täytä lomake huolellisesti ja anna kaikki tarvittavat tiedot, kuten velan määrä, velallisen tiedot ja mahdollinen aiempi kommunikointi velallisen kanssa. Varmista, että perintätoimisto vahvistaa toimeksiannon vastaanoton sekä antaa tarvittaessa lisätietoja prosessista ja odotusajoista. Ilman velallisen henkilötunnusta perintää ei voida aloittaa.
  • Seuraa perintäprosessia. Seuraa perintäprosessin etenemistä tarvittaessa. Useimmat perintätoimistot tarjoavat asiakkailleen mahdollisuuden seurata perintäasioita verkkopalvelun kautta.
  • Maksun vastaanottaminen. Mikäli velka saadaan perittyä velalliselta, perintätoimisto huolehtii maksun vastaanottamisesta ja siirtää saatavan sinulle sovittujen ehtojen mukaisesti.

Yksittäisen laskun perintä: tee perintätoimeksianto

Mikäli velkaa ei saada perittyä vapaaehtoisesti, perintätoimisto voi suositella ryhtymistä oikeudellisiin toimenpiteisiin saatavan perimiseksi. Näistä toimenpiteistä tiedotetaan sinulle, ja päätökset tehdään yhteistyössä kanssasi.

Huomioi, että jokainen perintätoimisto voi käytännöiltään olla hieman erilainen. On tärkeää tutustua huolellisesti valitsemasi perintätoimiston ohjeisiin ja menettelytapoihin, varmistaaksesi sujuvan perintäprosessin omalta osaltasi.

Sopimusasiakkuus perintätoimiston kanssa 

Sopimusasiakkuus perintätoimiston kanssa voi olla hyvä vaihtoehto, erityisesti jos sinulla on säännöllistä tarvetta perintäpalveluille tai jos odotat useita saatavia. Sopimusasiakkuuden etuja ovat muun muassa:

  • Tehokkuus ja jatkuvuus. Sopimusasiakkuus varmistaa, että saat nopean ja jatkuvan pääsyn perintäpalveluihin tarpeen mukaan. Sinun ei tarvitse joka kerta tehdä erillistä toimeksiantoa, vaan saatavien perintä voidaan aloittaa välittömästi sopimuksen puitteissa.
  • Automatisointi. Monet taloushallinnon ohjelmat kuten Netvisor saadaa integroitua perintäjärjestelmiin ja näin perintäprosessi käynnistyy automaattisesti.
  • Säästät aikaa ja resursseja. Sopimusasiakkuus säästää aikaa ja resursseja, koska sinun ei tarvitse käsitellä jokaista saatavaa erikseen. Voit keskittyä liiketoimintasi ydintoimintoihin, kun perintätoimisto hoitaa saatavien perinnän puolestasi.
  • Asiakaspalvelu. Kun sinulla on sopimusasiakkuus perintätoimiston kanssa, saat monesti henkilökohtaisempaa asiakaspalvelua. Perintätoimisto tuntee yrityksesi tarpeet ja voi tarjota räätälöityjä ratkaisuja.
  • Joustavuus. Sopimusasiakkuus antaa sinulle joustavuutta ja mukautuvuutta perintäpalvelujen käytössä. Sopimus on tehty tarpeitasi varten.
  • Ennakoitavat kustannukset. Usein sopimusasiakkuus mahdollistaa ennakoitavat kustannukset perintäpalveluista. Näin tiedät etukäteen, kuinka paljon perintäpalvelut maksavat sinulle, mikä helpottaa budjetointia ja taloudenhallintaa.
  • Parempi menestys saatavien kotiuttamisessa. Sopimusasiakkuus perintätoimiston kanssa voi parantaa saatavien perinnän onnistumista, sillä laskuja seurataan, ja ne siirretään johdonmukaisesti perintään heti tarpeen vaatiessa. 

Sopimusasiakkuus perintätoimiston kanssa tarjoaa tehokkuutta, säästöjä ja parempaa asiakaspalvelua. Ennen sopimuksen tekemistä on kuitenkin tärkeää vertailla eri perintätoimistojen tarjouksia.

Perintä247:n sopimusasiakkaana saatavat kotiutuvat mutkattomasti

Perintä247:n kautta saat sitoumuksettoman tarjouksen perintäpalveluista yrityksesi tarpeisiin. Emme veloiteta kuukausikuluja erikseen, ja räätälöimme sinulle tarjouksen, joka ottaa huomioon sekä perintäpalvelun tarpeen laadun, määrän että ajankohdan.

Sopimusasiakkuus sisältää muun muassa seuraavat palvelut:

  • Sopimamme mukaisesti tietyt laskut siirtyvät palvelun alle automaattisesti.
  • Mikäli haluat, voidaan laskut alussa siirtää palveluun vain hyväksynnällä tai pyynnöstäsi.
  • Saat sähköpostilla listaukset palveluun siirtyneistä laskuista.
  • Netvisor-ohjelmaasi päivitetään laskun tila automaattisesti (Huomautettu / Perinnässä).
  • Pystyt seuraamaan perinnän tarkempaa tilaa Perintä247-palvelussa.
  • Perintään siirrettyihin laskuihin tulevat suoritukset kirjataan Netvisor-ohjelmaasi. Käytämme ennalta sovittuja kirjanpidon tilejä.
  • Myös Netvisor-ohjelmaan kohdistuneet ohisuoritukset käsitellään automaattisesti.

Tutustu sopimusasiakkuuteen, ja varmista, että laskun perintä yksityishenkilöltä tai yritykseltä on vaivatonta sekä yksi pysyvä osa laskutusprosessiasi.

Artikkelin on julkaissut Oy Aurum Contactor Ltd:n tarjoama Perintä247 -palvelu, joka tarjoaa tukea ja asiantuntijuutta saatavien kotiuttamisessa mm. maksuhuomautusten sekä perintätoimeksiantojen keinoin. Palvelemme sinua 24/7. Kuulumme kotimaisen Moment Ventures -konsernin Yritys247-perheeseen, joka tarjoaa yrittäjien arkea helpottavia palveluita.

Jaa artikkeli sosiaaliseen mediaan