Tuottavan liiketoiminnan pyörittäminen vaatii, että yrittäjä itse pysyy terveenä sekä fyysisesti että henkisesti. Yrittäjän hyvinvointi näkyy niin päivittäisessä suorituskyvyssä kuin tärkeissä liiketoimintapäätöksissäkin. Artikkelissa käymme läpi, millaisia keinoja on hyvä ottaa käyttöön, jotta kokonaisvaltainen hyvinvointi yrittäjyyden rinnalla on mahdollista.
Yrittäjän jaksaminen on oleellista liiketoiminnalle
Yrittäjän oma jaksaminen ja työkyky vaikuttavat suoraan yritystoiminnan menestykseen. Positiivinen suhtautuminen elämään ja yrittäjyyteen näkyy arjessa suunnitelmallisempana liiketoimintana ja parempina ihmissuhteina.
Yrittäjän eteen tulee monesti hankalia ja ristiriitaisia tilanteita sekä vaikeita päätöksiä. Kun oma elämä on tasapainossa, on helpompi suhtautua eteen tuleviin haasteisiin. Elämäänsä tyytyväinen ihminen luottaa itseensä, ja näkee edessään enemmän mahdollisuuksia kuin ongelmia.
Joka neljännes yrittäjä kokee uupumusta
Suomen Akatemian rahoittaman tutkimuksen mukaan kuitenkin neljännes suomalaisista yrittäjistä kertoo olevansa uupunut. Haastatteluaineistoa alettiin kerätä pandemian alusta lähtien.
Tutkimuksessa uupumus määriteltiin liiallisesta työnteosta, henkilökohtaisista paineista ja jatkuvasta stressistä johtuvaksi krooniseksi tilaksi, joka vaikuttaa fyysisesti tai psyykkisesti. Moni yrittäjä kokee siis tarvitsevansa apua, ja yrittäjyyden alkuvoimana ollut palo on vaihtunut liiallisen kuormittavuuden tuomaan uupumukseen.
Kaikkeen ei yksi ihminen voi vaikuttaa, mutta omaan hyvinvointiin panostaminen auttaa monesti nostamaan suorituskykyä ja järkeistämään työtaakkaa.
Hyvinvoiva yrittäjä löytää todennäköisemmin työmotivaation aina uudestaan, ja oppii varjelemaan omaa työkykyään. Hyvillä voimavaroilla varustettu yrittäjä on myös valmiimpi kohtaamaan muutoksia. Yrityksen selviytyminen vaikeiden aikojen yli vaatii johdonmukaista ja selkeää näkemystä sekä muutosketteryyttä.
Askeleet omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen
Moni yrittäjä sortuu siihen, että yrittäjyys vie mennessään, ja omasta hyvinvoinnista huolehtiminen jää taka-alalle. Menestyneissä yrittäjissä ja yritysjohtajissa toistuu kuitenkin sama tahtotila. He pitävät kiinni siitä, että kiireisenkin aikataulun keskellä on aina tilaa huolehtia myös itsestään. Valitettavan usein asia on opittu kantapään kautta.
Stressi tulee ajoittain olemaan osa elämääsi, joten sen käsitteleminen on erittäin tärkeää. Itsesi asettaminen etusijalle varmistaa, että valitset elämääsi asioita, jotka tasapainottavat henkisten ja fyysisten stressitekijöiden vaikutuksia.
Mitä vastapainona stressille?
- unen laadusta ja määrästä huolehtiminen
- ravintorikas ruoka
- palauttavat vapaa-ajan ihmissuhteet
- joogan harjoittaminen
- meditaatio- tai rentoutumistekniikat
- erilaiset liikuntamuodot
Jotta pystyt huolehtimaan siitä, että hyödyt jaksamista tukevista asioista elämässäsi, on niille järjestettävä aikaa työn ohella.
Hyvinvoinnille aikaa kalenterista
Olipa kyse meditoinnista, harrastuksista tai terveellisen ruoan tekemisestä ja nauttimisesta, on niille löydettävä oma paikkansa kalenterista. Monesti auttaa, että ajat kirjaimellisesti merkitään kalenteriin, jota liian usein täydennetään vain työasioilla.
Olipa kyse sitten
- arkiruokien valmistuksesta viikonloppuna
- lounastauosta
- aamumeditaatiosta
- päiväkävelystä tai
- muista harrastuksista
on aluksi tärkeää, että ajankohdat on merkitty työvelvollisuuksien rinnalle, kunnes niistä tulee vakiintunut osa elämää.
Hyvä uni on kaiken perusta
Laadukas uni on elintärkeää hyvinvoinnille. Silloin kehomme palautuu rasituksesta, ja se on myös avain aivojen toiminnan tukemiseen.
Se, mikä tuntimäärä unta kenellekin riittää, on yksilökohtaista. Nukkumiseen tulisi antaa niin paljon aikaa, että tuntee olonsa energiseksi ja innostuneeksi herätessään. Riittävän unimäärän avulla pysyt arjessa henkisesti terävänä, tehdäksesi harkittuja ja hyviä valintoja sekä vapaa-ajalla että työelämässä.
Muuta ruokailutottumuksia astetta parempaan
Terveellisesti syöminen voi olla vaikeaa monille, koska kyse on vanhojen, epäterveellisten tapojen muuttamisesta ja uusien tottumusten luomisesta. Kaikkea ei tarvitse kuitenkaan muuttaa kerralla.
Jos välipalasi ovat esimerkiksi epäterveellisiä, keskity siihen, että mukanasi on aina terveellisempiä vaihtoehtoja. Vai tulisiko ruokiesi sisältää enemmän kasviksia ylipäänsä? Ravintorikkaasta ruoasta saat enemmän energiaa ja paremman olon.
Tasapainoisten aterioiden ja välipalojen syöminen auttaa ylläpitämään hyvää energiatasoa, ja kohottaa mielialaa. Hyvän olon myötä myös ajatus kulkee paremmin, ja hyödyt siitä eteesi tulevissa päivän tapahtumissa ja tilanteissa.
Aseta selkeät rajat – opettele sanomaan ei
Opi sanomaan ei. Tämä neuvo on ehkä tärkein muistaa, jos tapanasi on miellyttää muita, itsesi kustannuksella. Hektiseen aikatauluun tulee hetkessä tilaa, kun kieltäydyt tapahtumista ja tapaamisista, jotka eivät juuri nyt ole sinulle tärkeitä hyvinvointisi tai liiketoimintasi kannalta.
Jos tapanasi on tarkistaa työsähköpostia, miettiä asioita, jotka pitää tehdä, stressata tulevasta, on hyvä opetella pysähtymään ja ohjaamaan ajatukset muualle. Ole läsnä läheisillesi, ja jätä työvälineet pois tilanteista, joissa aikaa on tarkoitus viettää ilman töitä.
Kun osaat paremmin määrittää työn ja vapaa-ajan eron, auttaa se vähentämään stressiä, nukkumaan paremmin ja saamaan enemmän irti ajasta, jonka vietät läheisten ihmisten kanssa.
Liiku – löydä harrastus, josta nautit
Jokainen hetki, jonka käytät kehon hoitamiseen ja kuntoiluun, ei mene hukkaan. Sinun ei tarvitse juosta maratoneja tai viettää tuntikausia kuntosalilla saadaksesi harjoittelun hyödyt. Tärkeää on löytää liikuntamuoto, josta saat hyvän olon, oli se tanssi, jooga, uinti tai ryhmäliikunta.
Yksinkertaisin liikuntamuoto, jota voit harjoittaa joka päivä, on kävely. Voit rastittaa tämän pois listaltasi mikäli työmatkasi taittuu kävellen. Valitse kaunis reitti, kun tarvitset enemmän askeleita.
Vaikka tekisit töitä kotoa käsin, voit silti ottaa rutiiniksi tehdä pienen kävelyn ennen ja jälkeen työpäivän, ikään kuin kävelisit työmatkat. Se toimii myös johdatuksena työasioiden pariin tai pois niistä päivän loputtua.
Verkostot yrittäjän voimavarana
Ei edes yksinyrittäjän tarvitse kantaa kaikkea yksin. On tärkeää, että löydät ympärillesi ihmisiä, jotka jakavat samoja kokemuksia työelämästä kanssasi. Esimerkiksi muiden yrittäjien vertaistuki on arvokas voimavara yrittäjän arjessa.
Verkostoituminen voi tuntua työläältä kaiken muun keskellä, mutta saatat löytää tärkeän tuen lähempää kuin uskoitkaan, esimerkiksi LinkedInistä tai yrittäjille suunnatuista ryhmistä Facebookissa.
Ota rohkeasti yhteyttä muihin, ja jaa omia kokemuksiasi. Saatat yllättyä, kuinka toisten tuki auttaa järjestelemään omia ajatuksia, ja saat parhaimmillaan hyviä vinkkejä samassa tilanteessa olevilta tai saman kokeneilta yrittäjiltä.
Mentorin kokemus tarjoaa tuoreen näkökulman
Yrittäjänä sinun on joskus tehtävä nopeitakin päätöksiä, jotka määräävät yrityksesi suunnan. Tällaisessa tilanteessa mentori voi auttaa sinua tekemään oikeita päätöksia, oman kokemuksensa avulla.
Mentorit katsovat tilannetta objektiivisesti, ja omaavat yleensä hyvän kokemuksen liike-elämästä. Kokemus on etu missä tahansa tilanteessa, ja mentorit tiedostavat yleensä edessä olevan polun ylä- ja alamäet.
Kun löydät itsellesi sopivan mentorin, voi se tuoda kaivattua tukea ja näkemystä omaan yrittäjyyteesi. Mentori voi auttaa sinua myös löytämään lisää hyödyllisiä kontakteja ja verkostoja.
Mikäli yritystoimintaasi kuuluu muitakin työntekijöitä, voi mentori auttaa kehittämään kulttuuria, joka tukee yrityksen menestymistä ja hyvinvointia. Hyvä kulttuuri pitää työntekijät motivoituneena ja sitoutuneina.
Yrittäjän hyvinvointi esimerkkinä muille työntekijöille
Vahva hyvinvointikulttuuri alkaa yrittäjästä itsestään. Yrittäjän henkilöstölleen osoittama esimerkki kertoo, että hyvinvointi on olennainen osa yrityksen kulttuuria.
Kun työntekijät näkevät yrittäjän aktiivisesti keskittyvän myös hyvinvointiasioihin, on heidän helpompi omistaa aikaa omalle hyvinvoinnille.
Tee yhteistyötä kuntoiluyritysten, kuten hierojien, kuntosaliketjujen tai virtuaalisten taukojumppaa tarjoavien yritysten kanssa, ja tarjoa etuja työntekijöille. Jos mahdollista, vie sitoutuminen hyvinvointiin vielä pidemmälle, ja salli työntekijöille tietty määrä liikuntaa tai hierontaa työaikana.
Hyväksy työntekijöiden elämä työn ulkopuolella
Pandemia pakotti työntekijät pohtimaan, mikä heille on tärkeää. Monet huomasivat, että he haluavat antaa enemmän aikaa perheelle, henkilökohtaisille kiinnostuksen kohteille tai oman hyvinvoinnin vaalimiseen.
Työnantajilta toivotaankin nykyään entistä enemmän joustavuutta, ja ymmärrystä siihen, että työpaikan ulkopuolellakin on elämää. Mitä paremmin työntekijä kokee työnantajan tukevan työn ja vapaa-ajan tasapainoa, sitä paremmin työssä viihdytään.
Hyvinvointi alkaa pienistä muutoksista – älä muuta kaikkea kerralla
Muutokset vaativat johdonmukaisuutta, jotta päästään hyviin tuloksiin. Vaikka kaikki hyvinvoinnin kulmakivet, kuten uni, terveellinen ruoka, palautuminen ja liikunta tuntuisivat olevan rempallaan, ei kaikkea kannata yrittää laittaa kerralla kuntoon.
Tee muutoksia askel kerrallaan. Pyri esimerkiksi menemään tuntia aikaisemmin nukkumaan, ja lisää puolen tunnin kävelylenkki päivääsi. Jo nämä muutokset saattavat vaatia kalenterin uudelleenjärjestelyä.
Vasta silloin, kun yrittäjän hyvinvointi nostetaan tärkeimpien prioriteettien joukkoon, alkaa energisemmän ja tasapainoisemman elämän rakentamiselle löytymään myös aikaa.
Artikkelin on julkaissut Oy Aurum Contactor Ltd:n tarjoama Perintä247 -palvelu, joka tarjoaa tukea ja asiantuntijuutta saatavien kotiuttamisessa mm. maksuhuomautusten sekä perintätoimeksiantojen keinoin. Palvelemme sinua 24/7. Kuulumme kotimaisen Moment Ventures -konsernin Yritys247-perheeseen, joka tarjoaa yrittäjien arkea helpottavia palveluita.